Elektroniske længsler: Softwaves rejse fra Herlev til synthpop’ens ikon

Softwave er på mange måder en vild historie om fans, der stræber efter at blive som deres idol – og om en subgenre i dansk musik, der markerer sig blandt de største på den internationale scene.
Build Stunning Websites with Ease!
Design a professional website in minutes with a powerful drag-and-drop builder and secure hosting included.
Get Started NowI 2014 mødtes Jerry Olsen og Catrine Christensen på det elektroniske spillested Culture Box i København. En fælles bekendt opfordrede dem til at danne et band. Jerry havde flair for tangenterne og en sublim sans for melodier. Catrine havde en fantastisk stemme og en karismatisk udstråling – og tilsammen delte de en dyb kærlighed til elektronisk musik. Bare kom i gang, lød opfordringen.
AMG Presents Moonboots
Og det må man sige, de gjorde. De byggede deres eget studie, og selvom deres viden om sociale medier var begrænset, oprettede de en Facebook-side for projektet. Sociale medier kom med tiden til at spille en central rolle – og i dag må man nok kalde Catrine for en regulær SoMe-haj.
Men naturligvis er det musikken, der er duoens drivkraft, og de gik hurtigt i gang med at komponere den ene stilsikre sang efter den anden. Deres debutoptræden fandt sted på Herlev Bibliotek – hjemegnens lokale bibliotek – hvor den allerførste Elektroland-festival blev afholdt. Siden da har Elektroland udviklet sig til en international festival for elektronisk musik, som hvert år afholdes i Herlev.
Blandt publikum til Softwaves første optræden var Gaffa-anmelderen Hansen Hansen, som opfordrede dem til at sende deres demoer ind til redaktionen. Det førte til gode anmeldelser – og for alvor blod på tangenterne for duoen.

En rejse mod synthpop’ens hjerte
Catrines dygtige brug af sociale medier og duoens energi har ført Softwave langt ind i synthpop’ens kerneland. Som Softwave selv siger: ”Vi er ikke uddannede musikere – det hele kører på ren energi og vilje. Ligesom de mange 80’er-bands, der dannede grundlaget for genren. Vi havde heller ikke noget netværk. Det hele skulle bygges op fra scratch. Men vi har været heldige – vi har kun mødt gode mennesker i branchen. Folk, som ville os det godt og gerne ville hjælpe.”
I 2017 spillede Softwave for første gang i London – som nok må betegnes som et mekka inden for elektronisk musik. Her mødte de artister og publikum, som var forenet i genren og bakkede op om hinanden. Bands var ikke konkurrenter, men kolleger – eller endda partnere. Den familiære følelse ønsker Catrine at styrke på den danske scene. Noget hun arbejder aktivt for som næstformand i foreningen Elektronisk Musik Danmark, der i dag har over 4.000 medlemmer.
I 2018 vendte Softwave tilbage til London – og her kunne man tydeligt mærke, at der var ved at opstå en solid fanbase fra hele verden. Især i Tyskland, England og Sverige blev deres musik streamet flittigt. Efterfølgende blev duoen inviteret med på turné med legenderne OMD, og det gik så godt, at Softwave besluttede at indspille deres første coverversion: OMD’s “Souvenir”.
Efter turnéen med OMD i 2020 mærkede de også stigende opmærksomhed herhjemme i Danmark. Lange køer i Vega til pladesalg og merchandise efter en proppet koncert huskes stadig med stor glæde.
Da idolerne blev til kolleger
Men højdepunktet for Jerry og Catrine kom, da deres store idol – sangeren fra Erasure, Andy Bell – dukkede op på sociale medier iført en Softwave-t-shirt. Erasures musik har været en grundlæggende inspiration for Softwave, og særligt Andy Bells eksplosive energi på scenen har været et forbillede for duoen. Sådan vil de også være.
Derfor var det overvældende, at deres idol havde fået øje på dem. Og det blev kun vildere, da de modtog en e-mail med en invitation til at deltage i et af Andy Bells musikprojekter: Club Torsten – Andy Bell is Torsten. Det resulterede i to coverversioner: “Lead Me” og “Society, Society”. Og som om det ikke var vildt nok, kom Andy Bells reaktion på deres version:
“I’ll let you into a secret: ‘Lead Me’ was not a favourite track of mine until I heard what Softwave did with it for ‘Club Torsten!’ It quickly became one of my favourite ‘Andy Bell is Torsten’ remixes!”
Det er alligevel noget, når ens idol forelsker sig i sin egen sang via ens coverversion.
Supernova og nye horisonter
Hele seancen omkring Andy Bell har også inspireret til en ny sang, “Supernova”, som handler om at nå sit idol. Softwave håber, at netop dén sang kan inspirere andre til at sætte mål og stræbe efter noget større. “Supernova handler også om at komme væk fra dårlig energi – og den er der nok af,” fortæller Catrine. Især under corona-nedlukningen var der en tung stemning, men det fik ikke Catrine og Jerry til at stoppe. De gik i studiet – og det kan vi andre nu nyde frugten af.
Med den nye EP i hånden tegner fremtiden lys for Softwave – og forhåbentlig også for hele den elektroniske musikscene.